logo

Belastingadvies

2 januari 2015

Tot 1 juli 2015 met belastingvoordeel uw huis verbouwen

Nu uw huis laten verbouwen is extra aantrekkelijk. U betaalt namelijk tot 1 januari 2015 geen 21% btw over arbeidskosten, maar slechts 6%. Dus bent u vol inspiratie teruggekomen van uw zomervakantie en wilt u uw huis in Franse sferen brengen? Dan is dit een prima moment om uw droom te laten uitkomen.

Wat zijn precies verbouwkosten?

De Belastingdienst spreekt over “de kosten voor het verbouwen en herstellen van de woning” hieronder wordt verstaan het vernieuwen, vergroten, vervangen en onderhouden van (delen) van de woning. De regeling geldt voor woningen die particulieren bewoond worden. Onderhoudskosten aan een bedrijfspand vallen niet onder de regeling.

Wat zijn de voorwaarden?

1. 6% btw op arbeid, niet op materialen

Het lager btw-tarief geldt alleen voor arbeidskosten, dus niet voor de kosten van het materiaal dat nodig is om de woning te verbouwen. Vaak zijn de arbeidskosten een groot deel van de totale kosten van een verbouwing.

2. Gesplitste facturen

De factuur die u ontvangt van bijvoorbeeld uw aannemer moet gesplitst zijn in materiaal- en arbeidskosten. Over de materiaalkosten wordt 21% btw gerekend, over de arbeidskosten 6%. Overheadkosten worden in verhouding tussen materieel en arbeid gesplitst. Over het deel van de factuur dat betrekking heeft op arbeid mag de aannemer aan overheadkosten dus ook 6% btw aan u in rekening brengen.

3. Alleen woning ouder dan 2 jaar

Een aanvullende voorwaarde is dat de woning tenminste 2 jaar in gebruik moet zijn als particuliere woonruimte. Een dit jaar opgeleverde woning valt hierdoor buiten deze regeling, maar als het goed is heeft een dergelijke woning ook nog geen onderhoud nodig.

4. Werkzaamheden moeten vóór 1 januari 2015 zijn afgerond

U kunt profiteren van het verlaagde btw–tarief als de werkzaamheden vóór 1 januari 2015 zijn afgerond. Zijn de werkzaamheden op of na 1 januari 2015 afgerond, dan betaalt u over de gehele factuur (arbeidskosten en materiaal) het hogere btw-tarief van 21%.

De maatregel geldt ook voor…

Naast arbeidskosten van verbouwen of renoveren van de woning geldt het lagere btw-tarief bijvoorbeeld ook voor arbeidskosten ter vervanging van een cv-ketel, alarminstallaties, dubbel glas, gevelrenovatie, betonvloeren en dergelijke. Arbeidskosten voor de aanleg en onderhoud van tuinen en arbeidskosten van op maat gemaakte zaken, zoals een inbouwkast komen ook in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief. Zelfs het ontwerpen en maken van bouwtekeningen valt binnen de regeling, als de architect de bouw ook daadwerkelijk begeleidt.

Heeft u verbouwplannen? Laat dan vóór 1 januari 2015 uw droom verwezenlijken. Dat is goed voor uw huis en, door het verlaagde tarief, ook beter voor uw portemonnee.